Marzeniem każdej kobiety jest wieczna młodość. Nie chcemy całkowicie rezygnować ze starości, ale pragniemy starzeć się z godnością, bez szpecących bruzd i szarej, matowej cery. Wydajemy całe fortuny na kosmetyki przeciwko starzeniu się, zapominając, że siła witalności tkwi w naturze. Czasami wystarczy sięgnąć po naturalny olejek winogronowy, żeby zapewnić swojej dojrzałej cerze kompleksową pielęgnację. Na czym polega fenomen oleju z pestek winogron?

Skąd pochodzi?

Olej z pestek winogron pozyskuje się z winorośli właściwej, która występuje na terenach umiarkowanie ciepłych i wilgotnych, czyli głównie w rejonie Morza Śródziemnego. Wszędzie tam, gdzie produkuje się wino, będzie też produkowany olej z pestek winogronowych. Wytłacza się go z niewielkich nasionek znajdujących się w owocach, które poddaje się procesom tłoczenia na zimno. W ręce użytkowników trafia więc pełnowartościowy produkt o bardzo dobrych właściwościach.

Co ma w składzie?

Wbrew pozorom olejek winogronowy to bogactwo wielu pozytywnych składników odżywczych. Zawiera bardzo wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 90%), w tym kwasu linolowego, czyli omega-6 odpowiadającego za nawilżenie. W jego składzie obecne są również witaminy (głównie A, D, E, K, B6), minerały, a także flawonoidy, lecytyna i bardzo duże ilości resweratrolu, bardzo silnego przeciwutleniacza.

    • Kosmetyki nie tylko z olejkiem winogronowym. Zadbaj o swoje włosy.

      Kosmetyki nie tylko z olejkiem winogronowym. Zadbaj o swoje włosy.

      Olejek winogronowy stosowany jest zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni. Zawiera witaminę E i antyoksydanty, które dbają o kondycję włosów i skóry głowy. Dzięki tym składnikom twoje pasemka staną się mniej podatne na uszkodzenia, wypadanie i działanie szkodliwych substancji. …
    • Kosmetyki DIY. Jak wykorzystać olej z pestek winogron?

      Kosmetyki DIY. Jak wykorzystać olej z pestek winogron?

      Olejowanie włosów i całego ciała na dobre zawładnęło trendami w pielęgnacji. Nic dziwnego, bo jest to stuprocentowo naturalna, bezpieczna, różnorodna i dostępna dla każdego metoda. Wystarczy wybrać olej i do dzieła. Olej winogronowy jest jednym z chętniej wykorzystywanych produktów pochodzenia …
    • Najczęściej powtarzane kłamstwa na temat oleju winogronowego

      Najczęściej powtarzane kłamstwa na temat oleju winogronowego

      O oleju winogronowym słyszał zapewne każdy, bo na niejednej kuchennej półce ma swoje miejsce. Niektórzy zjadając świeże winogrona wypluwają pestki obecne w owocach, a właśnie z tych pestek wytłacza się na zimno olej. Wiele słyszy się o dobroczynnych właściwościach tego …
    • Olej z pestek winogron – na włosy i skórę

      Olej z pestek winogron – na włosy i skórę

      Olejek winogronowy jest jednym z tych kosmetyków, które lubimy za ich pozytywne właściwości, naturalność i przede wszystkim łatwą dostępność. Nie ma niczego złego w tym, że chcemy oszczędzić na pielęgnacji, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że mamy do dyspozycji naprawdę świetne …

Jaką ma formułę?

Przyglądając się dokładnie olejowi winogronowemu trzeba przyznać, że jego formuła jest idealna do zastosowań kosmetycznych. Płynny olej o lekkiej teksturze, bez wyraźnego zapachu i nie zatykający porów sprawdza się bardzo dobrze jako naturalny produkt pielęgnacyjny, baza pod kosmetyki i dodatek o działaniu wzbogacającym.

Jakie ma właściwości?

Na temat działanie oleju z pestek winogron można rozpisywać się godzinami. Dlaczego nazywamy go naturalnym kosmetykiem odmładzającym? Głównie ze względu na jego właściwości przeciwstarzeniowe i regeneracyjne. Skóra zostaje dogłębnie nawilżona, odżywiona, uelastyczniona i wygładzona. Olej winogronowy świetnie tonizuje, natłuszcza i rozświetla cerę, a wszelkie podrażnienia zostają złagodzone. To wszystko składa się na zapewnienie zdrowego, młodego i witalnego wyglądu skóry, nie tylko na twarzy.